Hafíci:)

Kavkazský pastevecký pes

KAVKAZSKÝ PASTEVECKÝ PES


Země původu: oblast Kavkazu
Původní využití: Pastevecký a hlídací pes

VNĚJŠÍ ZNAKY

ObrazekTělo: Kavkazský pastevecký pes je velký až velmi velký pes s robustní tělesnnou stavbou. Tělo je delší než kohoutková výška. Hřbet má rovný, široký a svalnatý, krátká a široká bedra jsou mírně vyklenutá. Vysoko nasazený ocas sahající k hlezenním kloubům nosí mírně zatočený. Široký a hluboký hrudník dosahuje k loktům nebo níže. Břicho je mírně vtažené. Rovnné silné končetiny jsou navzájem rovnoběžné. Tlapky jsou velké oválné, s klenutými prsty. Krátký a svalnatý krk je nasazený středně vysoko.

Hlava: Hlava je masivní s širokou lebkou, těžkými lícními kostmi a širokým, plochým čelem. Čelní rýha je zřetelná, stop je mírný. Pysky jsou silné, dobře přiléhající. Vysoko nasazené uši jsou převislé. V zemích, kde je to povoleno, se kupírují na krátko. Malé oválné oči jsou hluboko posazené.

Kohoutková výška: Psi měří v kohoutku nekméně 65 cm, feny 62 cm. Přednost se dává psům vyšším než 70 cm.

Hmotnost: Plemenný standart hmotnost neuvádí. V současné době se hmotnost plemene vypočítá podle kohoutkové výšky.

Srst: Kavkazský pastevecký pes má rovnou a hrubou srts. Podsada je hustá. Existují tři variety podle druhu srsti: dlouhosrstá s límcem, kalhotami a delšími chlupy na ocase ( ocas - vlajka ), krátkosrstá s velmi hustou srstí, bez límce a kalhot a varieta se středně dlouhou srstí, rovněž bez límce a kalhot.

Obrazek
Barvy
: Plemeno se vyskytuje v různých odstínech vlčí šedé s bělavými až rezavými tóny a dále v barvách slámová žlutá, bílá, šedohnědá, tygrovaná, strakatá a skvrnitá. Černá barva srsti, stejně jako červeně skvrnitá, se považují za vážný nedostatek.




VLASTNOSTI

Povaha: Kavkazský pastevecký pes neztratil ještě mnoho ze své přirozenosti. V zemi svého původu chránil stáda dobytka před divokou zvěří a zloději. Má silný teritoriální instinkt, je odvážný, tvrdý a sebevědomý. Je velmi ostražitý a má silný obaranářský pud. Hustá srst jej chrání proti nepříznivým vlivům počasí, proto jej lze bez problémů chovat venku.

Společenská charakteristika: Vše, co patří k rodině, ať už jde o děti, kočky či kuřata, považuje pes za své a jako takové jej chrání. Pozor však na příliš divoké hry dětí s kamarády, pes "své" děti brání. Kavkazský pastevecký pes je velmi nedůvěřivý a ostražitý vůči cizím lidem. K jiným psům se chová značně dominantně.

SOUŽITÍ

Péče: Dlouhou srst je nutno občas vykartáčovat a vyčesat, přeevším na místech, kde se tvoří chuchvalce. Variety s kratší srstí nevyžadují tolik péče. Volné a odumřelé chlupy lze vyčesat kovovým hřebenem.

Výchova: Majitel tohoto plemene musí být fyzicky i psychicky silná osobnost, shovívavého a nevyrovnaného člověka nebude tento pes respektovat. Přesto jej nelze vychovávat tvrdou rukou a nespravedlivě trestat. Skutečný pán má šanci na základě vzájemného respektu vychovat značně poslušného a velmi věrného psa, který bude bránit rodinu i majetek do posledního dechu.

Pohyb: Plemeno má průměrnou potřebu pohybu. V případě procházek mimo vlastní pozemek můžete narazit na těžkosti, neboť pes považuje za své teritorium i širší okolí. Proto toto plemeno nepatří do obytných čtvrtí. nejlepší je, má-li k dispozici rozsáhlý, dobře oplocený pozemek, kde se může dosyta vyběhat.

Možnost využití: Kavkazský pastevecký pes se uplatní pouze u lidí, kteří mají u domu velké oplocené území. Volbu tothoto plemene je nutno velmi dobře zvážit; pes nedůvěřuje cizím lidem, a odjedete-li na dovolenou nebo chcete-li psa přemístit, mohou vzniknout nesnáze - toto plemeno nebude neznámé osoby akceptovat.
Obrazek
Obrazek









POZNÁMKA
-byla jsem informována :-) že prý z fleku dokáže přeskočit 3 metrový plot, takže bacha :-):-) !!!!!

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.